Hoşgeldin Misafir ! (GirişÜye Olun)

Ekonomi Soruları
Konuyu Açan Kişi: aycan
Cevap Sayısı: 1
Görüntülenme Sayısı: 644

Cevapla 
 
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ekonomi Soruları
Yazar Mesaj
aycan
Moderators
*****
Mesajlar: 1,240
Tarih: Nov 2007
Üye no: 618
Nerden: İSTANBUL
Rep Puanı: 9
Mesaj: #1
Ekonomi Soruları
EKONOMİ SORULARI - 1
1. Aşağıdakilerden hangisi iktisadın bir özelliği değildir?

A) iktisat bir sosyal bilimdir B) iktisat analitiktir C) iktisat tarihsel bir bilimdir D) iktisat bir doğa bilimidir

2. iktisatçının belli bir ekonomik sorunla ilgili bütün gerçekleri araştırıp toplama işine ne denir?

A) iktisadi analiz B) Betimleyici iktisat C) iktisat politikası D) Normatif iktisat

3. Bir malın fiyatı artığında talep edilen miktar azalır ifadesi aşağıdakilerden hangisinin bir örneğidir?

A) Hipotez B) Önerme C) Varsayım D) Teori

4. iktisatçı önce bir olayla ilgili gerçekleri toplayıp, bu gerçeklerden hareketle bazı ge­nellemeler yapıyorsa, ne tür bir yöntem kullanır?

A) Tümevarım B) Soyutlama C) Mantıksal değerlendirme D) Tümdengelim

5. Tümdengelim yönteminde iktisadi araştırma nereden başlar?

A) Gerçekleri toplama aşamasında B) Gerçekleri tasnif aşamasında C) Teori oluşturma D) iktisat politikası oluşturma

6. Aşağıdakilerden hangisi bir iktisadi amaç değildir?

A) Ekonomik serbestlik B) Ekonominin durgunluğa itilmesi C) Milli gelirin adil olarak bölüşümü D) Fiyat istikrarı

7. Bir firmanın üretim miktarının belirlenmesi, iktisadın hangi bölümüne girer?

A) Makro iktisat B) Mikro iktisat C) Normatif iktisat D) Pozitif iktisat

8. Aşağıdakilerden hangisi, ortaçağ düşünürlerinin üzerinde durduğu bir konudur?

k)A) Tam rekabet piyasasında fiyat oluşumu m)B) Dış ticaret fazlası k)C) Görünmeyen el D) Adil fiyat

9. Aşağıdakilerden hangisi Merkantilist görüşle ilgilidir?

A) Değer teorisini açıklamışlardır. B) Faizin zaman boyutuna değinmişlerdir.
C) Piyasa mekanizmasının işleyişini ilk defa açıklamışlardır. D) Dış ticaret fazlasını önermişlerdir.

10. Aşağıdakilerden hangisi Ricardo’nun incelediği konulardan biri değildir?

A) Rant B)Emek-Değer Teorisi C)Uluslar arası Ticaret D) Adil Fiyat

CEVAPLAR
1. Burada doğru yanıt D seçeneğidir. Çünkü diğer seçeneklerde belirtilenler iktisadın bir özelliği iken, iktisat bir doğa bilimi olmadığı için D seçeneği yanlıştır.

2. Doğru yanıt B seçeneğidir. Çünkü soruda betimleyici iktisadın tanımı verilmiştir.

3. Buradaki ifade bir varsayım örneğidir. Bu nedenle'doğru yanıt C dir.

4. Burada doğru yanıt A seçeneğidir. Çünkü diğer seçeneklerden hiçbirinde böyle bir yöntem kullanılmaz.

5. Tümdengelim yönteminde, iktisadi araştı rma teori oluşturma aşamasında başladığı için doğru yanıt C dir.

6. Ekonominin durgunluğa itilmesi, bir iktisadi amaç olmadığı için doğru yanıt B dir.

7. Burada doğru yanıt B dir. Çünkü bir firmanın üretim miktarının belirlenmesi bireysel karar birimlerinin davranışı ile ilgilidir. Bu da mikro iktisadın konusuna girer.

8. Burada doğru yanıt D dir. Çünkü A ve C seçeneklerinde yer alan konular Klasik iktisatçıların üzerinde durduğu konular iken; B şıkkında yer alan konu Merkantilistlerin üzerinde durduğu bir konudur.

9. Bu soruda ilk üç seçenekte yer alan konular, Klasik iktisat ve Ortaçağ düşünürlerinin üzerinde durduğu konular iken, D seçeneğinde yer alan konu Merkantilistlerin üzerinde durduğu bir konudur. Bu nedenle doğru yanıt D dir.

10. ilk üç seçenekte yer alan konular Ricardo'nun incelediği konular iken; Adil fiyat ortaçağ düşünürlerinin incelediği bir konudur. Bu nedenle doğru yanıt D dir.

LİNKEDİN
http://www.linkedin.com/profile/edit?trk...b_pro_top]

Zaman kimseyi beklemez...
18-01-2012 12:45 AM
Tüm Mesajlarını Bul Alıntı Yaparak Cevapla
aycan
Moderators
*****
Mesajlar: 1,240
Tarih: Nov 2007
Üye no: 618
Nerden: İSTANBUL
Rep Puanı: 9
Mesaj: #2
RE: Ekonomi Soruları
Soru 1 ) ödemeler bilançosundaki temel dengeye kisa süreli resmi sermaye dengesinin eklenmesiyle asagidakilerden hangisi elde edilir?

A) Resmi rezervler dengesi
B) Dis denge
C) Likidite dengesi
D) Sermaye hareketleri dengesi
E)Cari islemler dengesi
Soru 2 ) Hazineye gelir saglamak bir hükümet hangi dis ticaret politikasi aracini kullanmalidir?

A) Döviz kontrolü
B) Ithalat yasaklari
C) Ithalat kotalari
D) gönüllü ihracat kisitlamalari
E)Gümrük tarifeleri
Soru 3 ) Aninda teslim kaydiyla satilan dÖvizin gelecekte tekrar satin alinmasini Öngören islem asagidakilerden hangisidir?

A) Döviz opsiyonu
B) Döviz swaplari
C) Döviz spekülasyonu
D) Hedging
E)Döviz arbitraj
Soru 4 ) Asagidakilerden hangisi serbest dalgalanan kur sistemine yÖneltilen elestirilerden biri degildir?

A) ödemeler Bilançosunda disiplini bozmasi
B) Istikrar bozucu spekülasyona yol açmasi
C) Ticaret ve yatirimlari caydirici etki yapmasi
D) Dis rezerv ihtiyacini azaltmasi
E)Yurtiçinde enflasyona yol açmasi
Soru 5 ) Karsilastirmali üstÜnlükler teorisi asagidakilerden hangisi tarafindan gelistirilmistir?

A) Ohlin
B) Ricardo
C) Posner
D) Keynes
E)Smith
Soru 6 ) Monopolcönün kisa dönemde kar edebilmesi için fiyatin asagidakilerden hangisinden büyük olmasi gerekmektedir?

A) Marjinal gelir
B) Ortalama maliyet
C) Fiyat
D) Toplam maliyet
E)Marjinal tüketim
Soru 7 ) Asagidaki mallardan hangisinde talebin esnekligi en düşüktür?

A) Seker hastalari için insülin
B) Elmas
C) Marul
D) Portakal
E)Aspirin
Soru 8 ) Kalkinma kuramlari asagidaki ekonomilerden hangisinin kalkinma sorunlarini çözmeye çalışmaktadir?

A) tüketim ekonomileri
B) Az gelismis ekonomiler
C) Sanayilesmis ekonomiler
D) Tarim ekonomileri
E)Gelismis ekonomiler
Soru 9 ) Bireylerin faiz oranlarindaki degismelerden yararlanmak amaciyla servetlerinin bir bölümünü ellerinde para olarak tutmalarina ne ad verilir?

A) Islem güdüsüyle para talebi
B) spekülasyon güdüsüyle para talebi
C) üretim güdüsüyle para talebi
D) tüketim güdüsüyle para talebi
E)Ihtiyat güdüsüyle para talebi
Soru 10 ) Parayi yalnizca deger ölçüsü ve degisim araci olarak düşünen deger biriktirme sekli olma özelligini tamamen ihmal eden iktisatçılar asagidakilerden hangisidir?

A) Post-keynesyen iktisatçılar
B) Neo-kasik iktisatçılar
C) Keynesyen iktisatçılar
D) Klasik iktisatçılar
E)Monoteristler

CEVAPLAR

1-C 2-E 3-B 4-E 5-B 6-B 7-A 8-B 9-B 10-D

LİNKEDİN
http://www.linkedin.com/profile/edit?trk...b_pro_top]

Zaman kimseyi beklemez...
18-01-2012 12:45 AM
Tüm Mesajlarını Bul Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »
Cevapla 



Forum'a Git: